‘Het klinkt alsof je beter op het HBO past’.
Dat was een reactie onder mijn post afgelopen september. Daarin deelde ik het artikel wat het AD Utrecht over mijn bedrijf (Puck Onderwijst) en mijn toekomstplannen schreef (https://lnkd.in/erhYUXhv) . Ik vertelde dat ik graag een plek wil gaan oprichten waar de nieuwe generatie hulpverleners, de hulpverleners in opleiding kunnen opleiden, zodat zij vaardigheden beheersen waardoor ze gelijk volgens de nieuwe GGZ kunnen gaan werken. Op dit moment, zo schreef ik, gebeurt dat namelijk niet op de opleiding. Ik heb namelijk één kind gezien in mijn bachelor studie. Zonder supervisie. En werd beoordeeld op het scoren van de IQ-test.
En dus was één van de reacties dat als ik praktijk wilde, ik naar het HBO moest gaan. En is dat niet gek? Om regiebehandelaar te worden moet ik een universitaire master hebben afgerond om tot de post-master te worden toegelaten. Ik moet dus universitair geschoold zijn. Maar dat terzijde, is het alsnog niet raar dat ik opgeleid wordt tot hulpverlener en pas in mijn master voor het eerst een kind ga zien? En dan maar 560 uur (~3,5 maand fulltime).
Zou je je auto die kapot is, brengen naar een monteur die 4 jaar universitair gestudeerd heeft, maar maar 3,5 maand een auto heeft gezien? ‘Mevrouw, ik ken alle mogelijke theorieën waarom jouw auto dit geluid maakt. Ooit in de praktijk gehoord? Nee, maar ik heb ook heel veel filmpjes en plaatjes hierover gezien. Oh en wetenschappelijk onderzoek! Een auto in het echt gezien? Van de 4 jaar studietijd, ongeveer 3,5 maand.’ Zou je je auto daar naartoe brengen? Ik niet. Maar we verwachten wel dat ouders hun kind vertrouwen aan zulk soort ‘monteurs’. Ik vind dat raar.
Ik heb sinds mijn vorige post veel nieuwe connecties gekregen. Dus voor degene die mij (nog) niet persoonlijk kennen; ik houd van oplossingen zoeken! Dus ook nu natuurlijk. Ik houd van al het theoretische van de universiteit, maar de praktijk zou ook een hele harde eis moeten zijn. De nieuwe GGZ zou ons vanaf dag één aangeleerd moeten worden. Precies dát wil ik doen op de ‘UniversiTijd voor de Toekomst’. De nieuwe naam van wat ik de vorige keer nog Puck’s Universiteit noemde. Het is namelijk Tijd voor de toekomstige generatie hulpverleners, Tijd voor de nieuwe GGZ en Tijd voor een goede opleiding die hieraan bijdraagt.
Onder mijn post hebben ook veel hulpverleners gereageerd die dit volledig herkennen. Met hen wil ik een doorlopend programma opzetten naast de universiteit (of je HBO), waardoor kennis en kunde wordt uitgewisseld. Maar ook waardoor deze bedrijven die al volgens de nieuwe GGZ werken, later hulpverleners kunnen aannemen die vanaf dag één weten wat ze moeten doen. Die hun intuïtie hebben behouden en altijd het belang van het kind voorop hebben staan.
Ik kom graag met hen in contact die volgens deze manier werken, en willen investeren in de nieuwe generatie! Laten we samen ook hier de verandering maken.
Reactie plaatsen
Reacties